Wat is speelgoedrotatie?

Wat is speelgoedrotatie?

Speelgoed rotatie voor je peuter: Waarom en hoe doe je dit?

Bij een speelgoed rotatie zorg je ervoor dat je kindje maar een selectie van zijn speelgoed heeft waar hij tegelijkertijd mee kan spelen. Je wisselt dus regelmatig het speelgoed af. Dit doe je door het speelgedrag van je kindje goed te observeren en te kijken waar hij meer en minder in geïnteresseerd is. Zo weet je waar hij op dat moment behoefte aan heeft. Wanneer je dit doet zal je zien dat dit een positief effect heeft op het speelgedrag van je kindje.

 

Wat is er dan zo positief aan speelgoed rotatie?

  • Minder keuzestress voor kindje omdat er minder speelgoed is om uit te kiezen.
  • Het speelgoed ziet er heel leuk en toegankelijk uit en is niet opgepropt in een doos.
  • Minder speelgoed dat rondslingert en minder opruimwerk achteraf.
  • Je kind zal heel geïnteresseerd zijn wanneer je net een speelgoed rotatie hebt gedaan. Het zal meteen opvallen dat er iets veranderd is.  
  • Je kindje zal zich langer kunnen concentreren tijdens het spelen omdat er minder afleiding is.
  • Er is minder nood aan altijd maar nieuwe dingen te kopen omdat het voor je kindje lijkt dat hij vaak met iets nieuws speelt.
  • Aangepast aan de interesse en behoefte van je kind

 

 

Hoe begin je aan speelgoed rotatie?


Zorg ervoor dat je een open kast hebt waar je het speelgoed mooi op kan etaleren. Het speelgoed moet er ordelijk, leuk en toegankelijk uitzien. 


Nu is het hét moment om je speelgoed eens grondig te doorzoeken, te kuisen en op te ruimen. Gooi speelgoed weg wat niet meer volledig of kapot is. Zo kan je starten met een nieuwe lei.


Observeer je kindje. Kijk waar hij graag mee speelt en waar hij nood aan heeft. Wat wekt zijn interesse op en wat laat hij vaak liggen? 


Nu kan je beginnen met je open kast te vullen! Zorg ervoor dat je verschillende dingen hebt staan, zodat er verschillende vaardigheden worden geprikkeld. vb: Bouwen, puzzelen, open spel, lezen, knuffels, poppen, diertjes, …

Ikzelf stal meestal 6 tot 10 dingen mooi uit en zorg ervoor dat deze er uitnodigend uitzien. Probeer er vooral voor te zorgen dat er geen overaanbod is aan speelgoed.


Je kan gaan variëren zoveel je wil. Sommigen roteren graag wekelijks en anderen maar 1 keer per maand. Dit kan je zelf kiezen en plan je in wanneer jij tijd hebt.

Tussendoor kan je perfect 1 of 2 dingen veranderen als je ziet dat er hier weinig aandacht aan wordt gegeven. Merk je dat je kindje na een week nog niet is uitgespeeld met bepaald speelgoed dan kan je dit perfect langer laten staan. 


TIP: gebruik het rotatie moment om al het speelgoed en de speelhoek grondig te kuisen.Als je zelf nog niet aan speelgoed rotatie doet dan kan ik het zeker aanraden!

 

Succes! ✨🪐

Terug naar blog

Onze sensory boxen